top of page
  • DvaroKavos

Vasaros žiedai puodelyje: liepžiedžiai ir ramunės

Atnaujinta: 01-15

Gamtos žydėjimas kasmet mus verčia iš kojų, svaigina, džiugina, žadina prisiminimus ir svajones. Neatsispiriame norui žiedų fone fotografuotis, merkiamės šakeles namuose, ieškome laimingų triskiaučių alyvose. Ir kodėl žiedų neužsiplikius puodelyje popietės ritualui – nelaukiant, kol prireiks konkrečiam negalavimui gydyti, juk vaistažoles tada prisimename dažniausiai, ar ne? Išgyventi vasaros pilnatvę per skonį ir estetinį grožį ant kasdienio stalo gali padėti gerai pažįstamas Lietuvoje augusių gėlelių aromatas ir gardumas.

Šia proga pasikalbėkime apie dvi lietuviškos vasaros karalienes – liepžiedžius ir vaistines ramunes, be kurių sunku įsivaizduoti ir senovinę sodybą, ir bent kiek natūraliomis priemonėmis besidominčiųjų vaistažolių lentyną namuose.



Pagrindinės liepžiedžių – mažalapės liepos (Tilia cordata) žiedai augaliniu vaistiniu preparatu oficialiai pripažįstami jau gerus 30 metų, sukaupta mokslinių tyrimų bazė leidžia juos vertinti kaip patikimą pagalbinę sveikatinimosi priemonę.


Cheminė žiedų sudėtis atskleidžia eterinių aliejų, flavonoidų, fenolinių rūgščių, gleivių, polisacharidų gausą. Taip pat randama terpenoidų ir taninų – svarbių fenolinių junginių, kuriems priskiriamas antioksidacinis poveikis, apsaugantis nuo laisvųjų radikalų poveikio.



Dėl sudėtyje esančių flavonoidų kvercetino ir kempferolio glikozidų liepžiedžiams yra būdingas skausmą mažinantis, raminantis ir nerimą slopinantis poveikis.

Dėl augalo kaupiamų eterinių aliejų pasireiškia antimikrobinis, priešuždegiminis poveikis, todėl nuo seno liepžiedžių arbata skiriama pasireiškiant esant gripui ir kitoms virusinėms ir bakterinėms infekcijoms su karščiavimu, kaip prakaitavimą skatinanti priemonė, taip pat vartojama sergant bronchitu, gerklės dirginimui, peršalimui ir kitoms viršutinių kvėpavimo takų ligoms gydyti.


Įrodyta, kad vandeniniai liepžiedžių ekstraktai slopina gramteigiamas bakterijas (Staphylococcus aureus, Sarcina lutea ir Bacillus cereus, Listeria ivanovii) ir patogenus (Salmonella Typhimurium, S. aureus ir Vibrio parahaemolyticus), o be to, skatina imuniteto apsaugą – pagreitina limfocitų dauginimąsi organizme.


Teigiamas poveikis esant gerklės skausmui (prie tonzilito ar faringito) ir viršutinių kvėpavimo takų ligomis liepžiedžių poveikis taip pat susijęs su dideliu gleivių kiekiu, kas didina gleivinės drėkinimą, padeda atsikosėti, ramina kosulį keliančius refleksinius spazmus. Drėgmė aktuali ir odos apsaugai, raminimui – tyrimais patvirtintos kosmetikos priemonių, turinčių liepžiedžių ekstraktų, priešuždegimiminės, malšinančios dirginimą, sandarinančios kapiliarines kraujagysles, minkštinančios ir antiseptinės savybės.

O dabar patyrinėkime kitą, ne mažiau galingą žiedelį – vaistinę ramunę (Matricaria recutita L. / Chamomilla recutita L. / Matricaria chamomilla) arba tiesiog ramunėlę, kuri nuo seniausių laikų buvo labai populiari šeimos žolelė, dažniausiai naudojama esant nerviniam susijaudinimui ir virškinimo sutrikimams, skrandžio spazmams, dispepsijai ir vidurių pūtimui gydyti. Greta šios naudojimo tradicijos, daugelis tyrimų duomenų yra skirti priešuždegiminiam aktyvumui ir žaizdų gyjimui tirti. Antispazminis ir atpalaiduojantis poveikis suteikia teorinį pagrindą jo naudojimui virškinamojo trakto ligomis, o mokslinė Vokietijos komisija E patvirtino ramunėlę kaip patikimą priemonę nuo virškinimo trakto spazmų ir uždegiminių virškinamojo trakto ligų.


Pagrindinės žiedų cheminės sudedamosios dalys yra fenoliniai junginiai, flavonoidai (apigeninas, kvercetinas, patuletinas, liuteolinas) ir jų gliukozidai. Pagrindiniai iš žiedų išgaunamo eterinio aliejaus komponentai yra terpenoidai α-bisabololis ir jo oksidai bei azulenai, įskaitant chamazuleną, kuris skatina žaizdų gyjimą, gerina odos būklę. Ramunėlės pasižymi antioksidaciniu ir antimikrobiniu poveikiu, taip pat reikšmingu antitrombocitų aktyvumu in vitro. Tyrimai atskleidė stiprų eterinių aliejų, esančių žiedų sudėtyje, priešuždegiminį poveikį, tam tikrą antimutageninį ir cholesterolio kiekį mažinantį poveikį, taip pat antispazminį ir stresą mažinantį poveikį.


Klinikiniai tyrimai parodė, kad ramunėlių ekstrakto naudojimas gali žymiai pagerinti vyresnio amžiaus, gimdyvių, vaikų miego kokybę, gali veikti kaip pagalbinė priemonė kovai su depresija, nerimu.


Apibendrinus galime drąsiai teigti, kad vasaros žiedų galia neabejotinai turi rasti vietos ant mūsų kasdienio stalo. O jei ne dėl naudingųjų fitoterapinių savybių, šalutinio poveikio neturinčių, tai pakelkime žiedų arbatos puodelį už džiaugsmą keliantį, saule ir medumi kvepiantį spindesį, vaikystės prisiminimų ilgesį ir senųjų tradicijų išsaugojimą.


Šaltiniai: Fitoterapia Lietuvos bendrosios praktikos gydytojas International journal of food sciences and nutrition Molecular medicine reports Phytotherapy Research


© Draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje www.dvarokavos.lt esančią vaizdinę ir tekstinę informaciją be MB „Užupių manufaktūra“ sutikimo. Kilus klausimams dėl šioje interneto svetainėje esančios informacijos panaudojimo, prašome kreiptis el. paštu info@dvarokavos.lt 

47 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page