top of page
  • DvaroKavos

Velykų rytas su morkų kava

Atnaujinta: 02-01

Šv. Velykų nešama naujos gaivos nuotaika, kaip ir bundanti gamta, pasiekia mus, kad ir kaip lėktume pilni rūpesčių. Tiek dvasiškai, tiek kūniškai norisi saulės, spalvų ir šviežios energijos pavasario darbams. Pailsėti ir persikrauti – šitai per šventes galime sau leisti, ar ne? O tam labai gelbsti nuotaikingi ritualai ir simboliai.


Vienas iš Velykų simbolių – kiaušinius geriems vaikams atnešantis kiškis, manoma, atsirado XV amžiuje Vokietijoje ir per Ameriką išplito visame pasaulyje. Vieni mano, kad jis reiškia pagonišką vislų gyvybingumą, tačiau teologai XVI amžiuje trijų, ausimis sujungtų kiškių simbolį naudojo šv. Trejybei vaizduoti architektūros detalėse ar tapybos darbuose. Beje, teologinėse diskusijose mokyta atskirti kiškį - dorą ir vikriai sprunkantį nuo nuodėmės, nuo gyvenimo pagundoms neatsispiriančio triušio.


Iš Wikimedia trys zuikiai

Kaip ten bebūtų, kiškiai mums sufleruoja, kuo galime puošti savo kasdienį ir šventinį stalą, ką jaukaus ir vertingo siųsti, nešti dovanų bičiuliams ir artimiesiems.

Kviečiame pasidžiaugti mūsų labai mėgstama morkų kava! Mūsų kraštuose gurkšnota nuo seno, lengvai skrudinta, kvepianti karamele, saldaus vos karstelėjusio skonio, puikiai deranti su pienu ir medumi. Tinkanti veganams ir ieškantiems įprastinės kavos alternatyvų.


Pakamantinėję mūsų konsultantę dr. Bronelę, sužinojome, ką nežinodami nujautė protėviai, šią kavą virdami ankstyvą pavasarį vaikams ir suaugusiems, sveikstantiems po ligų.


morkų kava

Pasaulyje morkos yra antra labiausiai vartojama ir viena iš sveikiausių daržovių, nes jose gausiai susikaupia fitocheminių sudedamųjų dalių, tokių kaip beta karotenas, vitaminas C ir mineralai. Biocheminiu požiūriu morkos yra turtingas karotenoidų, skaidulų (pektino, hemiceliuliozės, celiuliozės ir lignino) ir funkcinių ingredientų šaltinis. Didelės karotenoidų, ypač beta karoteno, suteikiančio ryškiąją spalvą, koncentracijos morkų šaknyse gali stabdyti ląstelių mutacijas, padėti šalinti laisvuosius radikalus, stabdyti uždegimus ir stiprinti imuninę sistemą – ko daugiau reikia išžiemojus?

Beta karotenas padeda odai tvarkytis su saulės spinduliuote – jo pagalba mūsų kepenys gamina vitaminą A, tiek saugantis odą nuo UV spindulių pažeidos ir kovojantis su ląstelių senėjimu, tiek reguliuojantis mūsų regą ir ragenos drėgmę. Jo veikiamas reguliuojasi kraujospūdis ir tulžies išskyrimas, stiprėjant ląstelių membranoms geriau gyja žaizdelės ir didėja atsparumas mikroorganizmams. Vitaminas A labai svarbus ir vaikams augant.


Tyrimai atskleidė, kad morkų žievelė, nors sudaranti tik 11% šviežios morkos masės, gali talpinti iki 54 % viso fenolių kiekio. Gamindami morkų patiekalus su žievele išmetame ir nemažai vertingų medžiagų, tačiau, gamyboje naudojant ekologiškas morkas su visa žievele, jas lengvai paskrudinus ir taip sustiprinus veikliųjų medžių aktyvumą, pasiimame daug daugiau.

Gražaus šv. Velykų ryto ir gyvastingo pavasario!


Šaltiniai:

www.bernardinai.lt

International Journal of Chemical Studies


© Draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje www.dvarokavos.lt esančią vaizdinę ir tekstinę informaciją be MB „Užupių manufaktūra“ sutikimo. Kilus klausimams dėl šioje interneto svetainėje esančios informacijos panaudojimo, prašome kreiptis el. paštu info@dvarokavos.lt 

76 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page