top of page
  • DvaroKavos

auksinė miežių chai ir grįžtanti saulė

Atnaujinta: 07-04

Po gruodžio 21 d. prasidėjusios Saulėgrįžos ir šv. Kalėdų ilgėjant dienoms ima atrodyti, kad ir mūsų vidinės jėgos turėtų atitinkamai augti. Šiais laikais metų pradžia įpareigoja su nauju ryžtu griebtis darbų ir užsibrėžti tikslus visiems metams į priekį. Tačiau mūsų protėviai sausio pradžią leisdavo ilsėdamiesi - buvo sakoma, kad dar 12 vakarų po Kalėdų lietuviai ilsisi, nedirbdami jokių darbų. Iki Trijų karalių trukęs laikotarpis ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Šiaurės šalių, buvo kupinas linksmybių, būrimų, įvairių papročių ir tikėjimų, pvz., kad tomis dienomis namuose vieši išėjusių dūšelės, kad galima išvysti savo ateitį. Per šį tarpsnį diena pailgėdavusi „per gaidžio žingsnį“, o sausio 6 d. kaimynus lankę persirengėlių būriai su saulės simboliais ir krivule, kvietusia visus susiburti, vėliau tapo trimis keliaujančiais išminčiais, aplankiusiais Betliejų.


Ir šiais laikais, jei nuoširdžiai, daugeliui sausis yra labiausiai „prie žemės“ traukiantis mėnuo, po švenčių šurmulio kviečiantis atsikvėpti, sugrįžti į save, į savo pomėgius, pasirūpinti sveikata. Mažiau judame, daugiau užkandžiaujame, vis dažniau norisi „kažko saldaus“, o įprastinė kava, geriama irgi dažniau, lyg tyčia, nustoja veikti ir džiuginti. Tiek fizinė, tiek dvasinė medžiagų apykaita tarsi bando mus užliūliuoti žiemos miegui.


Kaip savo kasdieniame gyvenime galime tai priimti nesipriešindami, paklusdami gamtos ritmui ir kaupdami jėgas pavasariui? Pasitelkime organizmą iš vidaus šildančias prieskonines arbatas. Per daug netonizuojant, o švelniai sužadinant medžiagų apytaką galime išjudinti natūralius organizmo procesus, kurių metu padėsime kūnui atsikratyti nuo švenčių streso ir vaišių prikauptų toksinų.


Taip visų linksniuojama organizmo detoksikacija gali skambėti kaip labai radikalus ir disciplinos reikalaujantis sveikatinimosi etapas, kuris, mūsų manymu, gali vykti ir labai maloniai, gardžiai, be papildomo streso. Lepintis, šildytis, mėgautis ramybe ir skoniu tuo pačiu paskatinant virškinimą, prakaitavimą ir kraujotaką. Tam mielai siūlome pasirinkti ir taip žiemą mus labiau traukiančius gėrimus: „Chai miežių kavą“ su vanile, kardamonu ir cinamonu arba „Mane sušildo“ - ieškantiems dar turtingesnio skonio.

Labai lengvai skrudintų miežių gėrimas, manoma, mažina cholesterolį, valo organizmą, gali padėti nuo skrandžio ir žarnyno uždegimų, valo kvėpavimo takus. Ciberžolė ne tik suteikia nuostabiai skaisčiai geltoną spalvą, paryškinamą pieno, bet ir pastiprina apytaką žadinančias ir valančias Ceilono cinamono, imbiero, kardamono, gvazdikėlio, kajeno pipiro ir vanilės savybes. Kurkuminas – pagrindinė ciberžolės veiklioji medžiaga, pasižymi stipriu antiuždegiminiu poveikiu ir yra labai galingas antioksidantas, slopinantis uždegiminius procesus organizme. Kurkuminas neutralizuoja laisvuosius radikalus, taip pat stimuliuoja organizmo antioksidacinių fermentų gamybą. Be to, įrodytas kurkumino poveikis smegenų veiklai ir kognityvinėms funkcijoms. Ši biologiškai aktyvi medžiaga sustiprina naujų nervinių ląstelių susidarymą ir atminties, dėmesio, reakcijos mechanizmus organizmui senstant. Be to, yra stiprus antioksidantas, su keletą kartų stipresne geba neutralizuoti laisvuosius radikalus už vitaminą E. Imbiero vartojimas gali sustiprinti organizmo gebėjimą gaminti šilumą ir sumažinti alkio jausmą, mažina infekcijų riziką, padeda koreguoti kraujo lipidų profilį.

Miežių chai gėrimas turi išties daug ne tik gurmaniškos galios tapti naujuoju šios žiemos atradimu, atgaiva ir šiluma gomuriui ir akims!

Prieskoninė arbata Mane sušildo

Prieskoninė „Mane sušildo“ arbata randa gerbėjų ir tarp labai tradicinių arbatos mėgėjų, ir tarp jaunimo, ieškančio įdomesnių skonių ir tekstūrų. Pasiteisino mintis sujungti vos skrudintas kiaulpienių ir cikorijų šaknis, nuo seno mūsų senolių vertintas dėl jų poveikio kepenims, detoksikacinio efekto. Daugiau apie ją galite paskaityti čia.



Vasarį su prie „Dvaro kavų“ komandos prisijungusia konsultante, chemijos mokslų daktare, Viktorijos mama Bronislava nuodugniau apžvelgsime detoksikuojantį poveikį turinčias kavas, o dabar tegu prieskonių svajos įkvepia kurti planus visiems metams - tereikia mėgavimąsi arbata įtraukti į sulėtėjusią dienos tėkmę ir leisti sau kuo mažiau stengtis būti ateityje, kuriai dar laikas neatėjo. Šaltiniai: Lampe, J. W. (2003). Spicing up a vegetarian diet: chemopreventive effects of phytochemicals. The American journal of clinical nutrition, 78(3), 579S-583S. Reeta, V., & Kalia, S. (2022). Turmeric: A review of it's effects on human health. Journal of Medicinal Plants Studies, 10(4), 61-63.

Sanidad, K.Z., Sukamtoh, E., Xioa, H., McClements, D.J. & Zhang, G. (2019). Curcumin: Recent Advances in the Development of Strategies to Improve Oral Bioavailability. Annual Review of Food Science and Technology, 10, 597-617. Wang, J., Ke, W., Bao, R., Hu, X., & Chen, F. (2017). Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Annals of the New York academy of sciences, 1398(1), 83-98.

63 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page