Pasakojimai, Pušų pumpurai

Pušų pumpurų arbata: puodelis amžinai žaliuojančios jėgos

Nors gamta dar nepravėrusi savo aruodų ir, regis, justi tik tykus laukimas – visgi išėjus į mišką galima pasirinkti ypatingų gėrybių! Žiemos pabaiga ir pavasario pradžia yra pats tinkamiausias laikas rinkti pamažėl brinkstančius paprastosios pušies pumpurus (Pinus sylvestris L.). Pušų pumpurų arbata švelniai budins organizmą ir stiprins imuninės sistemos kantrybę laukiant šilumos bei pirmų pavasario dovanų.

Sauja pušų pumpurų – sauja gastronomijos istorijos

Šįmet stovėdami ant sniego likučių pušų gojelyje ir raškydami pumpurus, galvojame apie tai, kaip ilgai ėjome ir tebeiname gamtos pažinimo ir atradimų keliu. Tiesa, matome, kad einame koja kojon su pasaulinėmis maisto kultūros tendencijomis. 

Pastaruosius dešimtmečius Vakarų šalyse vis plačiau ir giliau domimasi tvarumo, natūralaus maisto ir artimo santykio su gamta praktikomis. Susidomėjimas ekologija, lėto maisto (angl. „slow food“) judėjimai kaip priešprieša greitam maistui (angl. fast food) išryškėjo apie 2000-uosius metus. Po dešimtmečio subrendo platus kultūrinis judėjimas, skatinantis tradicinį, vietinį, aukštos kokybės maistą, tvarumą ir malonumą valgant. O pastarojo dešimtmečio tendencijos dėmesį kreipė į maistą renkamą laukinėje gamtoje, duris atvėrė pirmieji laukinės gamtos (angl. wild food) restoranai, o tokie šefai kaip René Redzepi (restorano Noma kūrėjas Kopenhagoje), kurie meistriškai naudoja laukinėje gamtoje renkamus ingredientus, pelnė „gastronomijos oskarus”. Dabar vis daugiau žmonių domisi santykio su gamta atkūrimo praktikomis, savarankišku maisto rinkimu (angl. foraging), pažindinasi su primirštais augalais bei jų nauda.

Lietuvoje maisto rinkimas niekada nebuvo išnykęs – grybavimas, uogavimas, žolelių rinkimas yra senos tradicijos, tačiau dabar grįžta platesnis požiūris į laukinius augalus kaip į kasdienio maisto dalį, o jų nauda grindžiama ne tik tradicija, bet ir mokslo išaiškinimais. Šiame tekste norime išsamiau papasakoti apie ne tokią įprastą praktiką – pušų pumpurų rinkimą ir pušų pumpurų arbatos vartojimą.

Kvėpavimui, imunitetui ir stiprybei

Pušų pumpurai susiformuoja dar rudenį, o žiemą tampa tikra koncentruota gamtos galia. Augdamos ekstremaliomis sąlygomis – speiguose ir vėjuose, sausrose ir kaitrose – pušys sukaupia apsaugines medžiagas, kurios palankios ir žmogui. Šiandien, kai moksliniai tyrimai atskleidžia pušų bioaktyviųjų junginių vertę, natūrali, gaivi pušų pumpurų arbata matoma kaip itin verta tapti žiemos ritualų dalimi. Ypač metų laikų sandūroje, kai organizmui tenka prisitaikyti prie kintančių oro sąlygų ir virusinio fono. Puodelis pušų pumpurų arbatos savy talpina daug naudų pagrįstų moksliniais tyrimais ir tradicija. 

Atsikosėjimą lengvinantis poveikis

Dėl pušų pumpurų sudėtyje esančių eterinių aliejų bei terpenų suaktyvinami kvėpavimo takai. Tyrimai patvirtina, kad pušų pumpurų ekstraktai gali sušvelninti bronchų spazmus, paskatinti kvėpavimo takų valymąsi ir suaktyvinti epitelį kvėpavimo takuose. Tradicinėje medicinoje pušų pumpurų arbata vertinama dėl savo gebėjimo skystinti bronchų sekretą ir palengvinti kosulį. Be to, pušų garai naudoti kaip natūrali inhaliacija užgulusiai nosiai.

 

Organizmo apsauga

Pušų pumpuruose sukauptas tikras antioksidantų arsenalas. Tyrimai rodo, kad pumpuruose esantys dideli polifenolių, flavonoidų ir vitamino C kiekiai gali prisidėti prie laisvųjų radikalų neutralizavimo ir padėti palaikyti oksidacinės pusiausvyros balansą organizme, taigi galimai lėtina senėjimo procesus. Tradiciškai pušų pumpurų arbata pavasariop buvo vartojama kaip bendrą sveikatą stiprinanti priemonė.

 

Priešuždegiminis poveikis

Pušų pumpuruose randama natūraliai susidarančių junginių, tokių kaip terpenai α-pinenas ir β-pinenas, kurie tyrinėjami dėl jų antimikrobinių ir priešuždegiminių savybių. Remiantis tyrimais, o taip pat ir tradicinėmis praktikomis, pušų pumpurų arbata galimai padeda kovoti su peršalimu, gerklės infekcijomis ir netgi tam tikrais virškinimo sutrikimais. 

 

Naudingas vitaminų rinkinys ir aromatas

Pušų pumpuruose randami vitaminai C, K, karotinoidai, mineralai ir eteriniai aliejai. Jie galimai prisideda prie imuniteto stiprinimo, odos bei plaukų būklės gerinimo. Teigiamai organizmą veikia ir aromatas – pušų arbata tiesiog priverčia giliai įkvėpti ir atsipalaiduoti.

 

Kaip rinkti pušų pumpurus?

Pušų pumpurai renkami žiemą ir ankstyvą pavasarį, kai jų sudėtyje dar nėra perteklinio sakų kiekio, o biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija pasiekia aukščiausią tašką. Rankomis renkami jauni ūgliai, kurie vėliau lėtai džiovinami – taip išsaugoma jų natūrali sudėtis, subtilus kvapas ir sodrus skonis. Džiovinimo procesas yra esminė meistrystės dalis – per greitai džiovinti pumpurai netenka dalies savo vertės, todėl Dvaro kavų pušų pumpurai ruošiami kruopščiai ir lėtai, kad išlaikytų maksimalų skonio ir naudos derinį. 

Primename, kad tvarumo ir pagarbos gamtai vardan, laikomasi šios gėrybių rinkimo gamtoje taisyklės: ¼ dedame į krepšelį, o ¾ lieka augalui ar augavietei.

 

Miško gurkšnis puodelyje – kurkite savo žiemos ritualą

Tam, kad pušų pumpurų arbatos puodelis teiktų visas galimas naudas, svarbu būti dėmesingiems arbatos paruošimui:

3-4 pumpurus užpilkite ~80 °C vandeniu, palaikykite uždengę 5 minutes. Skoniui praturtinti puikiai dera su mėta, čiobreliu, imbieru ar citrina ir, be abejo, medumi.

Pušų pumpurų arbata turi švelnų, sakais dvelkiantį skonį su lengvu žolelių ir dervingai gaiviu poskoniu. Dėl natūralių eterinių aliejų ir terpenų, arbata turi vos juntamą spygliuočių sakų kartumą, kuris švelniai išnyksta su kiekvienu gurkšniu.

Arbatos aromatas primena šviežią pušyną po lietaus – gaivus, sakinis, su vos juntama citrusine nata. Aromatas teikia atpalaiduojantį, gaivinantį pojūtį.

 

Atgaivai – pušų pumpurų kokteilis

Jei žiemą surinktų pušų pumpurų liko sulaukus karštų dienų, pasiruoškite šaltą gaivų kokteilį. Siūlome pušų pumpurų kokteilį su laimu ir agavų sirupu – natūraliam tonusui ir gaivos pojūčiui, kurį kūrėme drauge su SALDUS KADRAS – bičiuliais mėgstančiais eksperimentuoti su skoniais ir aromatais.

5-6 taurėms kokteilio jums reikės:

  • 1 l vandens
  • 40 g pušų pumpurų
  • 220 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
  • 120 g šviesaus agavų sirupo
  • laimo griežinėlių
  • ledukų.

Pušų pumpurus užplikome verdančiu vandeniu ir palaikome 20 min. Atvėsintą pušų pumpurų arbatą sumaišome su laimo sultimis ir agavų sirupu. Renkamės šviesųjį sirupą, nes tamsusis pridėtų papildomo karamelinio poskonio. Stiklinę pridedame ledo, pilame gėrimą į stiklinę, puošiame laimo griežinėliu. Skanaus!

 

 

Svarbu žinoti:

Šiame straipsnyje dalinamės informacija apie pušų pumpurus ir jų tradicinį vartojimą. Tai nėra medicininė rekomendacija – jei turite sveikatos sutrikimų ar dvejonių, prieš vartodami pasitarkite su gydytoju. Augalai gali būti puikus kasdienės gerovės papildymas, tačiau jie nepakeičia subalansuotos mitybos ar gydymo, jei jo reikia.

 

Šaltiniai

Dziedzinski, M. ir kt. (2020). Identification of polyphenols from coniferous shoots as natural antioxidants and antimicrobial compounds.

Metsämuuronen, S., Sirén, H. (2019). Bioactive phenolic compounds, metabolism and properties: A review on valuable chemical compounds in Scots pine and Norway spruce.

Pucėtaitė, M. (2019). Vaistingųjų sirupų su pušų pumpurų skystaisiais ekstraktais technologija bei vertinimas.Magistro darbas, LSMU.

Piechowiak, T. ir kt. (2023). Antioxidant activity of fruit jellies enriched with phytochemicals from Pinus sylvestris L.

Puodžiūnienė, G. ir kt. (2004). Atsikosėjimą gerinančių vaistažolių mišinių sukūrimas.

WHO (1999). WHO monographs on selected medicinal plants. World Health Organization.

Judzentiene, A., Kupcinskiene, E. (2008). Chemical composition on essential oils from needles of Pinus sylvestris L. grown in northern Lithuania.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *