top of page
  • DvaroKavos

4 naujos arbatos rudeniui-žiemai

Atnaujinta: 01-15

Ilgėjantiems vakarams pristatome 4 naujas arbatas: nefermentuotą gauromečio, jonažolės ir prieskoninių arbatų mišinius „Mane nuramina“ ir „Mane sušildo“.


Jonažolė iš Labanoro

Džiaugiamės, kad pagrindinės šių naujų arbatų žaliava (jonažolė, gaurometis, ajeras) natūraliai užaugusi ir rankomis surinkta legendinėje Labanoro girioje ir jos apylinkėse.



Viktorijai, ieškojusiai pušų pumpurų rinkėjų, netikėtai pasisekė sutikti dvi šviesas Giedraičių gyventojas, išsaugojusios savo močiučių išmintį ir santykį su gamta. Gerai pažįstančios apylinkes, puikiai išmanančios vaistažolių rinkimo ypatumus, šios moterys parūpina ir gilių, ir žolynų tiesiai iš slapčiausių Labanoro kampelių.


Itin „prašmatnios“ sudėties arbatoje „Mane nuramina“ vienas kitą papildo Lietuvoje augintų kanapių žiedai, šaltmėtė, citrinžolė, rozmarinas, levandų žiedai ir ajero šaknis.

Ši arbata labiau tiks vakarui, po sunkios darbo dienos arba ramiam rytui, pradedant poilsį žadančią dieną.


Kanapė plačiai tiriama ir vertinama dėl savo raminančio, balansuojančio poveikio mūsų nervų sistemai. Šaltmėtė atpalaiduoja raumenis, mažina spaudimą. Citrinžolė žinoma kaip mažinanti uždegimą, gerinanti virškinimą ir padedanti kovoti su nerimu. Jos švelnus citrinos aromatas praturtina ir sujungia mišinyje vyraujančius kvapus. Nuo seno šlovinamas gyduolis rozmarinas pasižymi antiseptinėmis, kraujagysles stiprinančiomis savybėmis, o levandų žiedai naudingi kylant nerimui, nemigai. Šią raminančią puokštę vainikuojanti kvapnioji ajero šaknis veikia valančiai, grąžina ramybę, gerina medžiagų apytaką ir protinę veiklą.

Dėl šiame mišinyje esančių itin aktyvių ajero šaknies junginių šios arbatos nerekomenduojame gerti besilaukiančioms ir žindančioms.


Prieskoninės arbatos „Mane sušildo“ receptūroje susijungia mūsų ir Rytų senolių žinios: lengvai skrudintos kiaulpienės šaknys ir cikorija, imbieras, cinamonas, anyžius, juodasis pipiras, ciberžolė, burbono vanilė ir kardamonas.

Ši arbata puikiai tinka tamsiajam metų laikui, kai dažniau norisi sušilti iš vidaus, išjudinti nuo judėjimo trūkumo ar sunkesnio maisto sulėtėjusią medžiagų apytaką.


Kiaulpienių šaknys nuo seno mūsų senolių vertinamos dėl jų poveikio kepenims, detoksikacinio efekto. Jos veikimą papildo švelniai skrudintos paprastosios trūkažolės šaknys - cikorija, skatinanti tulžies išsiskyrimą ir gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne. Imbieras, itin vertinamas tradicinės ajurvedinės medicinos, ne tik kovoja su infekcijomis, skatina virškinimą, imunitetą, „valo“ kraujagysles, bet ir kelia tonusą, nuotaiką. Antioksidacinėmis savybėmis pasižymintis cinamonas net tik šildo, suteikia aromato ir saldina, bet ir skatina kraujo apytaką, reguliuoja virškinimą, padeda kovoti su infekcijomis ir depresija. Anyžius, gerindamas apetitą ir nuotaiką, papildo virškinimą prižiūrinčiųjų gretas, o galingoji ciberžolė drauge su juoduoju pipiru valo kraują, skatina jo cirkuliaciją. Šildančią kvapų, skonių ir aktyvių komponentų puokštę vainikuoja jaukioji burbono vanilė ir šildantis kardamonas.

Su šia arbata galite ne tik idealiai užbaigti sočius pietus ar vakarienę, bet ir pradėti aktyvią, sveikata trykštančią dieną.


Tamsiajam sezonui mūsų platumose būtina turėti priemonių, skirtų įveikti sezoninį nuotaikų disbalansą. Jonažolių (Hypericum perforatum) arbata nuo seno žinoma kaip natūralus antidepresantas, be to, ji reguliuoja nervų sistemą ir protinį nuovargį, skatina virškinimą, lengvina peršalimo ir PMS simptomus. Gilų rudenį ir žiemą ši tonizuojanti arbata nepakeičiama žemo spaudimo turėtojams, o jos sutraukiantis, antiseptinis ir priešuždegiminis poveikis padeda įveikti daugybę sveikatos sutrikimų. Tiesa, reiktų turėti omenyje, kad joje esantis hipericinas didina jautrumą ultravioletiniams spinduliams, mažina daugelio vaistų poveikį, netinka besilaukiančioms.

Čia galite susipažinti, ką žolininkas Marius Lasinskas kalba apie jonažolę.


Kita panašių savybių arbata, tinkama gerti ilgesnį laiką - siauralapio gauromečio (Epilobium angustifolium) arbata, mūsų kraštuose žinoma nuo seno kaip žaliosios arbatos alternatyva. Jai būdingas adaptogeninis poveikis - ji gali veikti tonizuojančiai, kai to reikia esant žemam spaudimui ar psichologiniam nuovargiui, o geriama vakare veiks raminamai.




© Draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje www.dvarokavos.lt esančią vaizdinę ir tekstinę informaciją be MB „Užupių manufaktūra“ sutikimo. Kilus klausimams dėl šioje interneto svetainėje esančios informacijos panaudojimo, prašome kreiptis el. paštu info@dvarokavos.lt 

134 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page